Om os / Lidt om Nekselø

Lidt om Nekselø

Den 223 ha – eller 2,23 km2 store Nekselø ligger i det område af Danmark, der er rigest på solskinstimer og fattigst på regn. Der er 20 min sejltid fra Havnsø. Det er ikke muligt at campere på øen. Øen er privatejet, og man er velkommen til at færdes til fods på øens veje og stier. Øen er stort set bilfri, og du kan ikke selv tage bil med. Øen blev fredet i 1951 p.g.a. det specielle dyre- og planteliv. Der er ca. 25 fastboende.
 
Ved øens stejle vestskrænter er den en storslået udsigt mod Saltbæk Vig og Vrøj. På skrænterne gror fx Soløje, Ager kohvede og Gul Evighedsblomst. Øens tørre og solrige klima gør, at den er voksested for vilde planter, som ellers vokser i tørre steppeegne i det sydøstlige Europa. I foråret høres de sjældne klokkefrøer fra vandhuller og damme.
 
Der er to skiltede naturstier med grønne og brune pile. De grønne pile fører de besøgende rundt på den sydlige del og de brune på den nordlige del. Naturstierne går gennem øens mest spændende landskaber og tager hver især omkring 1,5 time i normalt travetempo. Stierne går ad trampestier gennem stærkt bakket terræn, så det er ikke muligt at køre med kørestol eller medbringe klap- og barnevogn. besøgende hunde skal holdes i snor under hele opholdet på øen. Hold afstand til køer med små kalve og tyre, og gå ikke for tæt på vandhuller og damme.
 
Det er ikke tilladt at færdes udenfor veje og stier i fuglenes yngletid mellem 1. april - 15. juli. Det er ligeledes forbudt at plukke blomster på øens skrænter og græsgange, hvor det vrimler med sjældne sårbare planter.
Færdsel på øens græsgange sker på eget ansvar. Der er kun adgang til græsgangene gennem låger eller over stenter. I sommerhalvåret går der kreaturer i foldene på øens nord- og sydspids - og på skrænterne langs vestkysten. 
Web: Mads Bidstrup